Det sker i EU: Ministre diskuterer udvidelse, mens den europæiske valgkamp går i gang

Europa-Parlamentet er lukket indtil efter valget, EU-Kommissionen holder fri, og valgkampens første store paneuropæiske debat løber af stablen, når Ursula von der Leyen og Anders Vistisen med flere tørner sammen på scenen i Maastricht.

Lige som så mange andre europaparlamentarikere har De Grønnes gruppeformand, tyske Terry Reintke (i midten), nu forladt Parlamentet for at føre valgkamp i hjemlandet.
Lige som så mange andre europaparlamentarikere har De Grønnes gruppeformand, tyske Terry Reintke (i midten), nu forladt Parlamentet for at føre valgkamp i hjemlandet.Foto: Roberto Pfeil/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 29. april

Begyndelsen på denne uge markerer også startskuddet til nogle usædvanlige uger og måneder for det europæiske samarbejde: Europa-Parlamentet afholdt i sidste uge den sidste samling under dette femårige mandat, og nu går valgkampen for alvor i gang på tværs af de 27 EU-lande frem til europaparlamentsvalget 9. juni.

Parlamentets cheftalsmand og generaldirektør for kommunikation, Jaume Duch Guillot, skyder ugen i gang med en briefing i Bruxelles om det forgangne parlaments vedtagelser og det kommende parlaments udfordringer.

Stemningen af opbrud og uvished er understreget af, at mange denne dag vil se i retning af Madrid for at få afklaret, om Spaniens regeringsleder pludselig går sin vej. Socialisten Pedro Sanchez meddelte i sidste uge, at han overvejer at træde tilbage som følge af lang tids hetz og injurier mod ham selv og hans hustru. Næste skridt for Sanchez er også interessant uden for Spanien, fordi han kunne være en god kandidat til at blive EU’s næste rådsformand (i konkurrence med statsminister Mette Frederiksen).

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00